Veelgestelde vragen over het aanmeldsysteem

Alle Antwerpse scholen zijn wettelijk verplicht om te werken met een aanmeldsysteem. In Antwerpen heet het aanmeldsysteem Meld je aan. Met Meld je aan zorgen de scholen ervoor dat zo veel mogelijk kinderen zich kunnen inschrijven in de school van hun keuze. Zo heeft iedereen evenveel kans om zijn of haar kind in te schrijven in een school en ontstaan er geen wachtrijen aan de schoolpoort.

Wil je meer info over Meld je aan? Bekijk dan zeker de animatievideo met alle info over hoe je je kind aanmeldt en inschrijft in een school. Bij ‘Hulp nodig’ vind je ook een overzicht van infosessies over Meld je aan.

●      Alle secundaire scholen in Antwerpen en de Antwerpse districten

●      Alle secundaire scholen in Boechout, Edegem, Duffel, Hove, Kontich, Mortsel en Wijnegem

●      De Populier in Lier

Je kiest vrij welke scholen je op jouw voorkeurslijst zet. Het computersysteem van Meld je aan zoekt een plaats voor je kind op een school die zo hoog mogelijk op deze lijst staat. Je kind krijgt alleen een toewijzing of een wachtplaatsnummer bij de scholen uit je lijst.

Je meldt je kind met of zonder voorrang aan tussen 31 maart (vanaf 9.30 uur) en 25 april 2025 (tot 17 uur).

Aanmelden is niet verplicht. Het is wel de beste manier om een plaats te krijgen op een school van je voorkeur. Als je je kind niet aanmeldt, kan je het pas vanaf 20 mei 2025 inschrijven in een Antwerpse secundaire school tijdens de vrije inschrijvingsperiode.

Let op: in veel scholen zijn er dan al geen vrije plaatsen meer. Het is dus zeker een goed idee om je kind aan te melden.

Het tijdstip waarop je aanmeldt heeft géén invloed op de aanmelding. Het is wel belangrijk dat je je kind aanmeldt vóór de laatste dag van de aanmeldperiode. (Zie vraag 4 voor de aanmeldperiode.)

De lijst met scholen van jullie voorkeur, het rijksregisternummer van je kind en toegang tot het internet. Je kan aanmelden met een computer, tablet of smartphone.

Heeft je kind geen rijksregisternummer? Ga dan naar een aanmeldpunt. Een medewerker helpt je verder. Je kan ook de helpdesk contacteren via het gratis nummer 0800 62 185.

Heb je geen internet toegang? Gebruik gratis een computer met internet in een bibliotheek, ontmoetingscentrum of ga naar een webpunt.

 

Door meer scholen op je voorkeurslijst te zetten, vergroot je de kans dat je kind een plaats krijgt op 1 van je voorkeursscholen. Je verkleint ook de kans dat je in geen enkele school van je voorkeur een plaats hebt.

Tips:
> Wil je kind graag naar een school waar weinig of zelfs geen beschikbare plaatsen zijn? Zet die school dan toch op je voorkeurslijst. Je kind komt er dan op de wachtlijst.
> Voeg ook scholen met vrije plaatsen toe aan je voorkeurslijst. Zo vermijd je dat je kind in geen enkele voorkeursschool een plaats heeft. Je kan die scholen bijvoorbeeld onderaan op je lijst zetten.

Het computersysteem van Meld je aan verdeelt alle vrije plaatsen onder de aangemelde kinderen. Dit gebeurt onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder. (Zie ook de vragen onder het thema ‘Plaatsverdeling’). Bekijk ook de animatievideo voor meer info.

Op 15 mei 2025 krijg je een e-mail en een bericht in je postvak op deze website. Daarin staat of je je kind kan inschrijven en op welke school. Heb je geen e-mailadres opgegeven? Dan ontvang je een brief.

Je kan je kind inschrijven in een school waar nog beschikbare plaatsen zijn tijdens de vrije inschrijvingsperiode in een school waar nog beschikbare plaatsen zijn. Je kan je kind ook op de wachtlijst laten zetten bij de scholen van je voorkeur. 

 

Wat kan je doen?

Vanaf 15 mei 2025 om 12 uur vind je een lijst met scholen die nog vrije plaatsen hebben bij 'info over scholen'. Vanaf 20 mei 2025 om 9 uur kan je je kind inschrijven in een van die scholen tijdens de vrije inschrijvingsperiode.

Contacteer de medewerkers van de helpdesk of een aanmeldpunt. Ze zoeken samen met jou naar de beste oplossing voor je kind. 

Neem contact op met de ‘Ombudsdienst Inschrijven’. Dat kan via het klachtenformulier op de pagina ‘Hulp nodig’ in het menu bovenaan. Je hebt daarvoor 30 dagen de tijd nadat je het bericht van toekenning of weigering hebt gekregen.
Ben je het niet eens met de beslissing van de Ombudsdienst? Contacteer de Commissie inzake Leerlingrechten

Heb je geen toegang tot internet? Contacteer de helpdesk

Sommige vragen zijn verplicht, maar je kan zel wel beantwoorden met 'weet ik niet' of 'zeg ik liever niet':

  • 'Ontving het gezin tijdens schooljaar 2023-2024 of 2024-2025 een schooltoeslag?'
  • 'Heeft de moeder van het kind een diploma secundair onderwijs of studiegetuigschrift van het tweede jaar van de derde graad?'
  • Vragen over de taal die het kind het meest spreekt

We stellen deze vragen om het inschrijvingsproces op de school makkelijker te maken. De school heeft die gegevens noidg om extra middelen en lestijden te ontvangen. Het antwoord op deze vragen heeft geen invloed op de plaatsverdeling.

Je keuze bepaalt voor een groot deel welke richting de schoolcarrière van je kind uitgaat. Denk daar dus goed over na.

 

Denk samen met je kind na over deze vragen:

●      Waar ben ik goed in?

●      Wat interesseert me?

●      Welk advies kreeg ik van de klasleerkracht en het CLB?

Op www.onderwijskiezer.be vind je meer info over de verschillende studierichtingen en scholen. Je kind kan er ook een test doen om te ontdekken waar zijn of haar interesses liggen.

Het is ook altijd een goed idee om scholen te bezoeken. Je vindt de data van de infomomenten op de website van elke school of op de scholenzoeker.

Alle kinderen die een getuigschrift basisonderwijs krijgen, gaan naar het 1ste leerjaar A (1A) in het secundair onderwijs. Daar ligt de nadruk op een brede basisvorming voor iedereen.

Kreeg je kind geen getuigschrift basisonderwijs? Dan gaat het naar het 1ste leerjaar B (1B) in het secundair onderwijs. Daar krijgt je kind een herhaling van de belangrijkste leerstof van wiskunde en Nederlands uit de basisschool. De nadruk ligt op techniek en praktijk. Je kind leert er vooral al doende, eerder dan uit boeken.

De basisvorming van 1A en 1B is in elke school hetzelfde. In het 1ste jaar krijgt je kind 27 lestijden per week algemene basisvorming. 5 lestijden gaan naar het ‘keuzegedeelte’ met vakken die dieper ingaan op bepaalde onderwerpen.

Meld je kind aan voor 1A als je zeker weet dat het een getuigschrift basisonderwijs zal krijgen, of voor 1B als je zeker weet dat het géén getuigschrift basisonderwijs zal krijgen.

In de scholenzoeker zie je welke scholen 1A aanbieden en welke 1B. 

Meld je kind aan voor 1A én 1B. Vraag raad aan de klasleerkracht van je kind en het CLB.

In de scholenzoeker zie je welke scholen 1A aanbieden en welke 1B. 

• Is een broer of zus ingeschreven in de school? Of
• Werkt één van de ouders op de school?
Dan kan je aanmelden met voorrang. 

Bij de verdeling van de vrije plaatsen geeft het computersysteem ‘Meld je aan’ de beschikbare plaatsen op een school altijd eerst aan kinderen met voorrang. Je kind heeft dus een veel grotere kans om een plaats te krijgen op een school waar het voorrang heeft.
 

Heeft je kind voorrang bij een bepaalde school? Meld je kind dan zeker aan voor die school en duid aan dat je kind er voorrang heeft. Zo ben je zeker van een plaats.

De school met voorrang hoeft niet de 1ste school op je voorkeurslijst te zijn. Je kan je kind dus aanmelden voor de school waar het voorrang heeft én tegelijk voor andere scholen. Je behoudt je recht op voorrang tenzij het computersysteem ‘Meld je aan’ een plaats vindt voor jouw kind in een school die hoger op je voorkeurslijst staat.
 

Nee, om recht te hebben op voorrang moeten de kinderen van 'dezelfde leefentiteit' zijn. Dat betekent: 

  • broers en zussen: kinderen met 2 gemeenschappelijke ouders die al dan niet op hetzelfde adres wonen
  • halfbroers en halfzussen: kinderen met 1 gemeenschappelijke ouder die al dan niet op hetzelfde adres wonen
  • kinderen die op hetzelfde adres wonen, maar geen gemeenschappelijke ouder(s) hebben, zoals stiefbroers en -zussen

Je kan je kind met voorrang inschrijven op de school waar jij werkt. Het maakt niet uit of je voltijds of deeltijds werkt, of wat je functie is: leerkracht, klusjesman, administratief medewerker, logopedist, ...

Op het moment van de inschrijving moet je een arbeidscontract hebben van meer dan 104 dagen in de school waar je je kind wil inschrijven. Je hoeft daarom nog geen 104 dagen effectief te hebben gewerkt voor de school op het moment van de inschrijving.

Ben je geaffecteerd aan een school maar ben je tijdelijk aangesteld of tewerkgesteld in een andere school? Dan heeft je kind voorrang in beide scholen.

Nee, je kind heeft alleen voorrang in de school waar je zelf werkt.

1. Na de aanmeldperiode geeft een deurwaarder elk kind een willekeurig nummer per school waarvoor het aangemeld is.

2. Kinderen met voorrang krijgen eerst een plaats in de school waar ze voorrang hebben. Daarna volgt de rest van de kinderen.

3. Het kind met het laagste nummer krijgt als 1ste een plaats. Eerst krijgt nummer 1 een plaats, dan nummer 2, dan 3 ... tot alle plaatsen van de school zijn opgevuld.

4. Een kind dat op meerdere scholen een plaats heeft, krijgt enkel een plaats op de school die het hoogst op de voorkeurslijst staat. Alle scholen die lager staan dan de school waar je kind een plaats heeft, vallen weg.

5. In een laatste ronde zoekt het programma naar keuzes zijn die elkaar blokkeren. Kregen er kinderen een plaats in elkaars 1ste school van voorkeur? Dan wisselt het computersysteem van Meld je aan die plaatsen om.

Bekijk ook de animatievideo voor meer info.

 

Als je kind geen plaats kreeg bij de plaatsverdeling, kan je het nog inschrijven bij een school met resterende vrije plaatsen tijdens de vrije inschrijvingsperiode.

Belangrijke data:

Op 15 mei 2025 vanaf 12 uur vind je een overzicht met scholen die nog vrije plaatsen hebben bij 'info over scholen'.
Vanaf 20 mei 2025 om 9 uur kan je je kind inschrijven in een van die scholen tijdens de vrije inschrijvingsperiode.Let op: tijdens de vrije inschrijvingsperiode gaat een vrije plaats naar de eerste leerling die ervoor inschrijft.
Contacteer de medewerkers van de helpdesk of een aanmeldpunt. Ze zoeken samen met jou naar de beste oplossing voor je kind.

Als er geen plaats meer is in 1 of meer scholen van jouw voorkeur, dan staat je kind automatisch op de wachtlijst van die scholen. Scholen zijn verplicht om de volgorde van de wachtlijst te respecteren.

Komt er later toch een plaats vrij in een school waarvoor je kind op de wachtlijst staat? Dan neemt de school contact met jou op en kan je je kind inschrijven. Dat kan zelfs als je kind ondertussen al in een andere school is ingeschreven.

Let op: je kind blijft alleen staan op de wachtlijst van een school die hoger op je voorkeurslijst staat dan degene waar je kind al een plaats heeft. Dat geldt ook als je je kind inschrijft in een school waar achteraf plaats vrijkomt. Je kind wordt dan geschrapt van de wachtlijsten van alle scholen die lager op je voorkeurslijst staan.

De wachtlijst blijft geldig tot 7 oktober 2025. Na die datum beslist de school zelf of ze de wachtlijst verder volgt. Vraag hierover informatie bij de directie.
 

De volgende scholen werken met een toelatingsproef:

• Koninklijke Balletschool Antwerpen
• de! Kunsthumaniora van het GO! (Dans en Muziek)
• Topsportschool Antwerpen

Staat je kind op de wachtlijst voor een school? Dan krijg je een ‘weigeringsdocument’. Sta je op meerdere scholen op de wachtlijst? Dan krijg je voor elke school een weigeringsdocument. Je vindt het weigeringsdocument in je account op deze website bij het resultaat van de aanmelding. Heb je geen e-mail adres opgegeven? Dan krijg je een brief.

Een officieel document waarop de juiste schrijfwijze van de naam van je kind staat, en de geboortedatum van je kind. Bijvoorbeeld een identiteitskaart (eID) of een ISI+-kaart of een klever van het ziekenfonds. 

Dan vervalt de plaats op de school die je is toegewezen. 

Je kan je kind nog inschrijven in een school die nog resterende vrije plaatsen heeft tijdens de vrije inschrijvingsperiode.

Meld je aan dient alleen voor inschrijving in het 1ste jaar van het secundair onderwijs. Voor alle andere leerjaren schrijf je je kind rechtstreeks in in de school van je keuze. De school beslist zelf wanneer de inschrijvingen starten, maar in elk geval niet vroeger dan 22 april 2025.

Voor het buitengewoon secundair onderwijs heb je een IAC- verslag of een OV4-verslag van het CLB nodig. In dat verslag staat naar welke opleidingsvorm en welk type je kind mag gaan.

Je vindt alle info over aanmelden en inschrijven in het buitengewoon secundair onderwijs op meldjeaanbuso.antwerpen.be.
 

De woorden 'vader'en 'moeder' kunnen meer betekenen dan alleen een biologische ouder of adoptieouder. Ook diegene die instaat voor de feitelijke opvoeding van het kind (bv. grootouder), kan als vader of moeder aangezien worden. Wanneer het kind in een instelling of in een pleeggezin woont, mag de pleegouder of het hoofd van de instelling deze lijst invullen. De vragen gaan dan wel over de gezinssituatie van het kind vóór het verblijf in het pleeggezin of de instelling. Wanneer er in de gezinssituatie geen of meerdere moeders of vaders zijn, dan oordelen de ouder(s) zelf. Ze kunnen in dat geval ervoor kiezen om de verklaring in te laten vullen door: één van beide moeders of vaders, door de alleenstaande moeder of vader of door de adoptie-of pleegmoeder.

Inclusief onderwijs zorgt ervoor dat leerlingen met een IAC-verslag of een OV4-verslag toch naar een school voor gewoon secundair onderwijs kunnen gaan.

Heeft je kind een IAC- verslag of een OV4-verslag en wil je je kind aanmelden en inschrijven in een school voor gewoon secundair onderwijs? Neem dan contact op met de helpdesk via het gratis nummer 0800 62 185.
 

Je kan alleen een account aanmaken tijdens de aanmeldperiode (zie vraag 4).

Je vindt het rijksregisternummer van je kind op:

● de identiteitskaart van je kind
● de ISI+-kaart van het ziekenfonds van je kind
● de klevers van het ziekenfonds van je kind

Heeft je kind geen rijksregisternummer? Vraag dan hulp bij een aanmeldpunt of via de helpdesk op het gratis nummer 0800 62 185.

Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Je kunt alle gegevens aanpassen tijdens de volledige aanmeldingsperiode.

Je kan aanmelden via een computer, tablet of smartphone met internet. 

Heb je geen internet? Ga naar een webpunt. Daar kun je internet of een computer met internet gebruiken, gratis of tegen een kleine vergoeding. 
Heb je hulp nodig? Ga naar een aanmeldpunt. Een begeleider helpt dan stap voor stap met de aanmelding.
Je kunt ook mailen of bellen naar de helpdesk van Meld je aan.

Er zijn infosessies op:

Woensdag 29 januari 2025 van 14 tot 16.30 uur

Uitbreidingsstraat 246, 2600 Berchem
Let op! Schrijf hiervoor vooraf in via de website van de school.

Zaterdag 1 februari 2025 van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uur
KAB
Uitbreidingsstraat 246, 2600 Berchem
Let op! Schrijf hiervoor vooraf in via de website van de school.

Zaterdag 8 februari 2025 om 11.30 uur en om 14.30 uur
Infobeurs Stedelijk Onderwijs
Provinciehuis Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen

Maandag 3 februari 2025 om 19 uur
Scholenbeurs district Merksem
Districtshuis Merksem, Burgemeester Jozef Nolfplein 1, 2170 Antwerpen

Woensdag 2 april 2025 om 20 uur
Online
Link vind je op deze website onder ‘hulp nodig’