Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over het aanmeldsysteem

Hieronder geven we een antwoord op enkele veel voorkomende vragen. De data voor het schooljaar 2022-2023 vind je hier binnenkort.

Heb je toch nog een andere vraag? 
Contacteer dan de helpdesk. Onze medewerkers helpen je graag verder.


Maandag tot vrijdag tussen 9 en 16 uur.
Van september tot december van 9 tot 12.30 uur.
Jaarlijks gesloten van 15 juli tot 15 augustus en tijdens de kerstvakantie. 

Telefoon: 0800 62 185 (gratis nummer)
E-mail: helpdesk.meldjeaan@antwerpen.be

Coronavirus

Scholen volgen de coronamaatregelen strikt op. Raadpleeg de website van de school waarvoor je wil aanmelden voor de meest recente informatie over bijvoorbeeld de infomomenten of ga naar onze scholenzoeker

1. Waarom aanmelden?

Begin dit schooljaar besliste het Lokaal Overlegplatform Antwerpen secundair om een gezamenlijk aanmeldsysteem ‘Meld je aan’ te gebruiken. Zo willen de scholen ervoor zorgen dat zo veel mogelijk kinderen in de school van hun keuze kunnen inschrijven. Daarnaast willen de directies ook voorkomen dat er wachtrijen aan de schoolpoorten ontstaan.

2. Wat is 'Meld je aan'?

‘Meld je aan’ is een centraal aanmeldsysteem op initiatief van het lokaal overlegplatform (LOP) secundair onderwijs Antwerpen in samenwerking met de stad Antwerpen. Alle Antwerpse secundaire scholen werken voor het schooljaar 2021-2022 met dit systeem voor de inschrijvingen in het eerste jaar. Dit jaar sluiten ook 2 scholen uit Kapellen en één school uit Stabroek aan. Dankzij ‘Meld je aan’ krijgen ouders gelijke kansen om hun kind in te schrijven in hun school van keuze. Via de website worden ouders stap voor stap door de aanmeldingsprocedure geleid.  

3. Heb ik met dit aanmeldsysteem nog een vrije keuze?

Je kiest vrij voor welke school of scholen je je kind aanmeldt. Op die manier krijg je enkel een toewijzing of een wachtplaatsnummer bij de scholen waarvoor je koos.

Als er meer kinderen willen inschrijven dan er plaatsen zijn in een school, dan worden de beschikbare plaatsen op een eerlijke en transparante manier verdeeld via Meld je aan. Elk kind heeft evenveel kans op een plek.

4. Voor welke scholen kan ik mijn kind aanmelden in 'Meld je aan'?

Alle Antwerpse secundaire scholen werken via het online aanmeldsysteem ‘Meld je aan’. Dit jaar sluiten ook 2 scholen uit Kapellen en één school uit Stabroek aan. Je kan je kind aanmelden voor zoveel scholen als je wil. 

5. Wat is 1A en wat is 1B?

1A

Alle leerlingen die een getuigschrift basisonderwijs hebben behaald, gaan naar 1A. Er wordt verder gebouwd op de leerstof uit het basisonderwijs. Je zal dan ook heel wat vakken herkennen van de lagere school. In dit 1e leerjaar A ligt de nadruk zoveel mogelijk op een brede basisvorming voor iedereen. Welke school je ook kiest, 27 lestijden gaan naar de basisvorming en 5 lestijden naar de verschillende differentiatiemogelijkheden (= ook wel keuzegedeelte genoemd). Je krijgt er les van verschillende leerkrachten.     

1B

Alle leerlingen die geen getuigschrift basisonderwijs hebben behaald, gaan naar 1B. De belangrijkste leerstof van de vakken Nederlands en wiskunde van het basisonderwijs wordt herhaald. Daarnaast krijg je veel techniek en praktijk. Je leert in 1B vooral al doende, eerder dan uit boeken. Welke school je ook kiest, 27 lestijden gaan naar de basisvorming en 5 lestijden naar de verschillende differentiatiemogelijkheden (= ook wel keuzegedeelte genoemd). Je krijgt er les van verschillende leerkrachten. 

6. Meld ik mijn kind aan voor 1A of 1B?

Je meldt je kind aan voor 1A als je zeker bent dat je zoon of dochter een getuigschrift basisonderwijs zal behalen. Je meldt je kind aan voor 1B als je zeker bent dat je zoon of dochter geen getuigschrift basisonderwijs zal behalen.

Als je nog niet zeker bent of je zoon of dochter zijn of haar getuigschrift basisonderwijs zal behalen, meld je het best aan voor 1A en 1B. Twijfel je? Vraag raad aan de klasleerkracht van jouw kind en/of het CLB, het centrum voor leerlingenbegeleiding.

In de scholenlijst en de scholenzoeker  zie je welke scholen 1A aanbieden en welke 1B. 

7. Wat als ik nog niet weet of mijn kind het getuigschrift basisonderwijs zal halen?

Als je op het moment dat je je kind aanmeldt nog niet zeker weet  of je kind het getuigschrift basisonderwijs al dan niet zal behalen dan meld je je kind best aan voor zowel 1A als 1B. In de scholenlijst  zie je welke scholen 1A aanbieden en welke 1B. De klasleerkracht en het CLB, het centrum voor leerlingenbegeleiding, kunnen je altijd helpen.  

8. Is 1A en 1B in elke school hetzelfde?

De basisvorming van 1A en 1B is in elke school hetzelfde maar elke school legt zijn eigen accenten. Ook het keuzepakket verschilt van school tot school. In het eerste jaar krijgen de leerlingen 27 uur basisvorming en een keuzegedeelte van 5 uur. Binnen die 5 uur zullen scholen differentiatiepakketten aanbieden die verder bouwen op de basisvorming. Deze differentiatie-uren zullen bepaalde leerlingen extra remediëren, terwijl anderen net extra uitgedaagd zullen worden.
 
9. Hoe schrijf ik mijn kind in voor het buitengewoon onderwijs?

Voor het buitengewoon secundair onderwijs heb je een verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs van het CLB nodig. In dat verslag staat naar welke opleidingsvorm en welk type je mag. Kinderen met voorrang schrijven zich rechtstreeks in de school in. De anderen melden zich eerst aan  via ‘Meld je aan’ buitengewoon secundair onderwijs.

Je vindt alle info over aanmelden en inschrijven in het buitengewoon secundair onderwijs op Meld je aan buitengewoon secundair onderwijs. Je kan ook contact opnemen met je CLB.

10. Wat is inclusief onderwijs?

Inclusief onderwijs zorgt ervoor dat leerlingen met een verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs toch school kunnen lopen in een school voor gewoon secundair onderwijs.

Heeft je kind een verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs en wil je hem of haar inschrijven in een school voor gewoon secundair onderwijs?

Neem dan contact op met de helpdesk op het nummer 0800 62 185. Het is belangrijk dat je correct aanmeldt.

Dinsdag 2 maart was er een online infosessie over inclusief onderwijs. Bekijk hier de presentatie van de infosessie. 

11. Waar vind ik meer informatie over de studiemogelijkheden voor mijn kind?

Vraag raad in de huidige school van je kind of maak een afspraak met het CLB dat verbonden is aan de basisschool van je kind. Ook op de website www.onderwijskiezer.be vind je extra informatie over studierichtingen in het secundair onderwijs. 

12. Waar moet ik rekening mee houden als ik een school voor mijn kind kies?

Een goede school is een school waar jouw kind zich thuis voelt en zijn of haar talenten en interesses kan ontwikkelen. Elke school heeft een andere aanpak. Laat je kind dus mee kiezen naar welke school het wil gaan en bezoek de scholen tijdens hun infomomenten. Omwille van de coronamaatregelen is de kans klein dat de infomomenten fysiek kunnen doorgaan. Scholen zullen inzetten op digitale alternatieven. Info hierover vind je op de website van de school. Neem zeker ook een kijkje bij “info over scholen” op deze website, daar vind je de scholenzoeker. Die geeft je alle nodige info over de scholen en hun infomomenten/digitaal alternatief. 

13. Wanneer moet ik mijn kind aanmelden?

Aanmelden kan tussen maandag 8 maart (vanaf 9.30 uur) en vrijdag 26 maart 2021 (tot 17 uur). Dat doe je via deze website. Het tijdstip waarop je je kind aanmeldt in deze periode heeft geen enkele invloed op de verdeling van de vrije plaatsen. Het is dus geen race tegen de tijd. Maar meld je wel aan binnen de aanmeldingsperiode. Als je vergeet aan te melden heeft je kind minder kans op een plaats in je voorkeursschool. 

Heb je je kind niet aangemeld, maar wil je het toch inschrijven voor het eerste jaar van het secundair onderwijs in Antwerpen, Atheneum Irishof Kapellen, GO!TAK campus Kapellen en GO!TAK campus Stabroek? Dan kan je je kind inschrijven vanaf maandag 26 april 2021 om 9 uur. Vanaf 22 april om 10 uur vind je op deze website bij 'info over scholen' een overzicht van de scholen met vrije plaatsen.

Hoe schrijf je je kind in?

Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om fysiek in te schrijven in een school. Alle Antwerpse scholen (behalve JOMA, Moretus en Groenendaal), Atheneum Irishof Kapellen, GO!TAK campus Kapellen en GO!TAK campus Stabroek zullen daarom online via Meld je aan inschrijven. 

 • Log vanaf 26 april 2021 (9 uur) in met je bestaande gebruikersnaam en paswoord.
 • Klik op ‘vrije inschrijving’ achter de naam van je kind en voeg een school toe.
 • Je ziet meteen of je kind een plaats in de school heeft of een plaats op de wachtlijst van de school kreeg.
 • De school contacteert je voor verdere afspraken.

Let op!

 • JOMA, Moretus en Groenendaal zullen inschrijven met een eigen systeem. Meer informatie vind je op de website van deze scholen.
 • Tijdens de vrije inschrijvingsperiode gaat een vrije plek naar de eerste leerling die ervoor inschrijft. Zijn er maar weinig vrije plaatsen in de school die je wil? Wees dan snel.

Heb je nog geen inloggegevens?

Dan kan je een account aanmaken op 26 april 2021 vanaf 9 uur.
Heb je hulp nodig? Contacteer dan de Helpdesk Meld je aan via het gratis nummer 0800 62 185.

Heeft je kind geen rijksregisternummer?

Contacteer dan zeker de Helpdesk Meld je aan via het gratis nummer 0800 62 185.

Hulp nodig?

Dan kan je terecht bij:

 • De Helpdesk Meld je aan
 • Atlas integratie en inburgering Antwerpen, Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen : donderdag 22 of vrijdag 23 april 2021. Maak een afspraak via 03 338 70 70 of ga naar atlas-antwerpen.be/nl/afspraak-school-kind en vul het formulier in.  
 • Huis van het Kind Kiel, Atletenstraat 80 2020 Antwerpen: maandag 26 april van 9 uur tot 11.30 uur.
14. Wanneer worden de vrije plaatsen gepubliceerd?

De aanmeldperiode is afgelopen. De vrije plaatsen voor de vrije inschrijvingen vind je vanaf 22 april 2021 op deze website bij ‘info over scholen’.

Sommige scholen werken met een toelatingsproef. Hierdoor geven we geen vrije plaatsen weer voor deze scholen. Wil je kans maken op een plek in deze school zet ze sowieso in je voorkeurslijst. Het gaat om:

• Koninklijke Balletschool Antwerpen
• de! Kunsthumaniora van het GO! Dans en Muziek
• Stedelijk Lyceum Topsport

Heb je hier nog vragen over? Contacteer de helpdesk.
15. Wat heb ik nodig om mijn kind aan te melden?

Je rijksregisternummer, je voorkeurslijst en een computer met internet.

Heeft je kind geen rijksregisternummer? Ga dan naar een aanmeldpunt. Een medewerker helpt je dan verder.
16. Waar vind ik het rijksregisternummer van mijn kind?

Je vindt dit op de ISI+kaart, op de achterkant van de identiteitskaart of de Kids-ID of op het kleefbriefje van de mutualiteit. Het nummer bestaat uit 11 cijfers. Het eerste blok van 6 cijfers is de geboortedatum van je kind, maar omgekeerd. Dus eerst het jaar, dan de maand en daarna zijn/haar geboortedag. Stel dat je kind geboren is op 18 juni 2001, dan lees je 010618. 

17. Hoe wijzig ik mijn gegevens op 'Meld je aan'?

Je kan je gegevens wijzigen tijdens de volledige aanmeldperiode. Hiervoor log je in met je gebruikersnaam en paswoord en open je je dossier. Problemen? Bel de helpdesk op het gratis nummer 0800 62 185.

18. Wat gebeurt er na mijn aanmelding?

Na de aanmeldperiode worden alle vrije plaatsen verdeeld onder de aangemelde kinderen. Onder vraag 31 vind je terug hoe de vrije plaatsen verdeeld worden. De resultaten worden bekend gemaakt op woensdag 21 april 2021.

Op die dag krijg je een e-mail en een bericht in je postvak op deze website. Daarin staat of je je kind kan inschrijven. Als je geen e-mailadres hebt opgegeven, ontvang je ook een brief.

Inschrijven kan van 24 april tot en met 21 mei 2021. Neem ten laatste op 21 mei  2021 contact op met de school om een afspraak te maken en na te gaan hoe je kan inschrijven.

19. Wat is een mededeling van niet-gerealiseerde inschrijving?

Een mededeling van niet-gerealiseerde inschrijving is het officieel bewijs van de plaats van jouw kind op de wachtlijst van een school. Je krijgt voor elke school waar je kind op de wachtlijst terecht kwam een aparte mededeling van niet-gerealiseerde inschrijving. 

20. Hoe werkt een wachtlijst voor een school?

Het systeem kent steeds een plek toe in de hoogst mogelijke school van voorkeur. Is dit niet jullie eerste keuze dan komt je kind automatisch op de wachtlijst van de scholen die hoger op jullie voorkeurslijst stonden.

Als er een plaats vrijkomt in één van deze scholen, contacteert de school de mensen op de wachtlijst. Zo kan je er misschien toch nog inschrijven. Dat kan ook nog als je je kind ondertussen al in een andere school hebt ingeschreven. Opgelet: als je achteraf inschrijft in een hogere school van voorkeur, dan wordt je kind automatisch van de wachtlijst geschrapt van de scholen die lager op jullie voorkeurslijst stonden. De wachtlijst is geldig tot 7 oktober 2021. Na 7 oktober neem je best contact op met de school zelf.

Na de start van de inschrijvingen zullen er verschuivingen zijn op de wachtlijsten. Wil je weten op welke plaats je kind op de wachtlijst staat, log dan in met je gebruikersnaam en paswoord op deze website.

21. Wat als er geen plaats is voor mijn kind?

Als er geen plaats is voor je kind in de school of scholen waarvoor je het aanmeldde, zijn er volgende mogelijkheden:

- Je kind staat automatisch op de wachtlijst van de scholen die op jullie voorkeurslijst stonden. Als er een plaats vrijkomt in één van deze scholen, contacteert de school de mensen op de wachtlijst. Zo kan je er misschien toch nog inschrijven. Dat kan ook nog als je je kind ondertussen al in een andere school hebt ingeschreven. Opgelet: als je achteraf inschrijft in een hogere school van voorkeur, dan wordt je kind automatisch van de wachtlijst geschrapt van de scholen die lager op jullie voorkeurslijst stonden. De wachtlijst is geldig tot 7 oktober 2021. Na 7 oktober neem je best contact op met de school zelf. Na de start van de inschrijvingen zullen er verschuivingen zijn op de wachtlijsten. Wil je weten op welke plaats je kind op de wachtlijst staat, log dan in met je gebruikersnaam en paswoord op deze website.

- Je kan je kind inschrijven in een school die nog vrije plaatsen heeft tijdens de vrije inschrijvingsperiode. De vrije plaatsen vind je vanaf 22 april 2021 op deze website bij 'info over scholen'. De inschrijvingen zelf starten op maandag 26 april 2021 vanaf 9 uur

Hoe schrijf je je kind in?

Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om fysiek in te schrijven in een school. Alle Antwerpse scholen (behalve JOMA, Moretus en Groenendaal), Atheneum Irishof Kapellen, GO!TAK campus Kapellen en GO!TAK campus Stabroek zullen daarom online via Meld je aan inschrijven. 

 • Log vanaf 26 april 2021 (9 uur) in met je bestaande gebruikersnaam en paswoord.
 • Klik op ‘vrije inschrijving’ achter de naam van je kind en voeg een school toe.
 • Je ziet meteen of je kind een plaats in de school heeft of een plaats op de wachtlijst van de school kreeg.
 • De school contacteert je voor verdere afspraken.

Let op!

 • JOMA, Moretus en Groenendaal zullen inschrijven met een eigen systeem. Meer informatie vind je op de website van deze scholen.
 • Tijdens de vrije inschrijvingsperiode gaat een vrije plek naar de eerste leerling die ervoor inschrijft. Zijn er maar weinig vrije plaatsen in de school die je wil? Wees dan snel.

Hulp nodig?

Dan kan je terecht bij:

 • De Helpdesk Meld je aan
 • Atlas integratie en inburgering Antwerpen, Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen : donderdag 22 of vrijdag 23 april 2021. Maak een afspraak via 03 338 70 70 of ga naar atlas-antwerpen.be/nl/afspraak-school-kind en vul het formulier in.  
 • Huis van het Kind Kiel, Atletenstraat 80 2020 Antwerpen: maandag 26 april van 9 uur tot 11.30 uur.
22.Wat als ik mijn kind niet op tijd heb ingeschreven ?

Ben je je kind vergeten in te schrijven binnen de voorgeschreven periode, dan heeft het geen recht meer op de plaats in die school. Vanaf 22 april  2021 vind je bij 'info over scholen' een overzicht van de scholen die nog vrije plaatsen hebben. De vrije inschrijvingen zelf starten maandag 26 april 2021 vanaf 9 uur.

Hoe schrijf je je kind in?

Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om fysiek in te schrijven in een school. Alle Antwerpse scholen (behalve JOMA, Moretus en Groenendaal), Atheneum Irishof Kapellen, GO!TAK campus Kapellen en GO!TAK campus Stabroek zullen daarom online via Meld je aan inschrijven. 

 • Log vanaf 26 april 2021 (9 uur) in met je bestaande gebruikersnaam en paswoord.
 • Klik op ‘vrije inschrijving’ achter de naam van je kind en voeg een school toe.
 • Je ziet meteen of je kind een plaats in de school heeft of een plaats op de wachtlijst van de school kreeg.
 • De school contacteert je voor verdere afspraken.

Let op!

 • JOMA, Moretus en Groenendaal zullen inschrijven met een eigen systeem. Meer informatie vind je op de website van deze scholen.
 • Tijdens de vrije inschrijvingsperiode gaat een vrije plek naar de eerste leerling die ervoor inschrijft. Zijn er maar weinig vrije plaatsen in de school die je wil? Wees dan snel.

Heb je nog geen inloggegevens?

Dan kan je een account aanmaken op 26 april 2021 vanaf 9 uur.
Heb je hulp nodig? Contacteer dan de Helpdesk Meld je aan via het gratis nummer 0800 62 185.

Heeft je kind geen rijksregisternummer?

Contacteer dan zeker de Helpdesk Meld je aan via het gratis nummer 0800 62 185.

Hulp nodig?

Dan kan je terecht bij:

 • De Helpdesk Meld je aan
 • Atlas integratie en inburgering Antwerpen, Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen : donderdag 22 of vrijdag 23 april 2021. Maak een afspraak via 03 338 70 70 of ga naar atlas-antwerpen.be/nl/afspraak-school-kind en vul het formulier in.  
 • Huis van het Kind Kiel, Atletenstraat 80 2020 Antwerpen: maandag 26 april van 9 uur tot 11.30 uur.
23. Wat als er iets mis is met de aanmelding van mijn kind?

Dan kan je terecht bij de ‘disfunctiecommissie’. De commissie onderzoekt wat er eventueel is misgelopen en geeft een antwoord op je vraag. Vul hiervoor het klachtenformulier in of bel de helpdesk op het gratis nummer  0800 62 185. De disfunctiecommissie bestaat uit leden van het Lokaal Overlegplatform (LOP) secundair onderwijs Antwerpen. De vertegenwoordigers zijn zowel onderwijspartners als niet-onderwijspartners.

Je kan ook een klacht indien bij de commissie inzake leerlingenrechten. Hiervoor heb je 30 dagen de tijd na het ontvangen van je bericht met het resultaat van je aanmelding.
24. Hoe moet ik mijn kind inschrijven voor een ander leerjaar in het secundair onderwijs?

Voor alle andere leerjaren schrijf je je kind rechtstreeks in in de school van je keuze. De inschrijvingen starten vanaf 24 april 2021. De scholen beslissen zelf wanneer ze precies doorgaan. De school staat in voor de communicatie naar de ouders.  

25. Heb ik recht op voorrang?

Kinderen met een broer of zus die al ingeschreven is in een secundaire school of waarvan één van de ouders werkt op een secundaire school, hebben recht op voorrang om in te schrijven in het eerste jaar secundair van die school.

Opgelet: broer en zus betekent meer dan dezelfde ouders hebben. Meer uitleg over de criteria vind je bij vraag 27.

Dit jaar melden kinderen met en zonder voorrang zich tegelijk en op dezelfde manier aan. Heb je recht op voorrang? Meld je kind dan altijd aan voor die school, zo ben je zeker van een plek. Als dit niet je favoriete school is, dan plaats je deze school lager op je voorkeurslijst. Je kan dus op hetzelfde moment ook voor scholen aanmelden waar je geen recht op voorrang hebt. Je behoudt je recht op voorrang, tenzij je een plek krijgt toegewezen in een school die hoger op je voorkeurslijst staat.  
26. Wanneer meld ik mijn kind aan met voorrang?

Dit jaar melden kinderen met en zonder voorrang zich tegelijk en op dezelfde manier aan. Aanmelden kan tussen maandag 8 maart (vanaf 9.30 uur) en vrijdag 26 maart 2021 (tot 17 uur). Heb je recht op voorrang? Meld je kind dan altijd aan voor die school, zo ben je zeker van een plek. Als dit niet je favoriete school is, dan plaats je deze school lager op je voorkeurslijst. Je kan dus op hetzelfde moment ook voor scholen aanmelden waar je geen recht op voorrang hebt. Je behoudt je recht op voorrang, tenzij je een plek krijgt toegewezen in een school die hoger op je voorkeurslijst staat.

27. Moeten broers en zussen dezelfde ouders hebben om voorrang te krijgen?

Nee, dat hoeft niet. De voorrang geldt voor alle ‘kinderen van dezelfde leefentiteit’.

Dat betekent:

• broers en zussen: hebben twee gemeenschappelijke ouders en wonen al dan niet op hetzelfde adres
• halfbroers en halfzussen: hebben één gemeenschappelijke ouder en wonen al dan niet op hetzelfde adres
• kinderen die eenzelfde hoofdverblijfplaats (‘domicilie’) hebben, maar geen gemeenschappelijke ouder(s) hebben, zoals stiefbroers en -zussen
 

28. Wat zijn de voorwaarden als ik voor een Antwerpse secundaire school werk?

Kinderen van personeelsleden in een Antwerpse secundaire school hebben voorrang bij de aanmelding in de school waar ze werken.

Voorwaarden:

• De voorrangsperiode geldt voor alle personeelsleden van een school, ongeacht hun functie: bv. klusjesman, leerkracht, administratief medewerker, pedagogische begeleider of logopedist.
• Op het ogenblik van inschrijving moet je een arbeidscontract van meer dan 104 dagen hebben in de school waar je je kind wil inschrijven. Je hoeft daarom nog geen 104 dagen effectief te hebben gewerkt voor de school op het moment van inschrijving.
• De aard van het contract met de school (bijvoorbeeld voltijds of deeltijds) is niet van belang om voorrang te krijgen.
• Personeelsleden die geaffecteerd zijn aan een school maar tijdelijk aangesteld of tewerkgesteld zijn in een andere school, kunnen in beide scholen gebruik maken van de voorrangsregeling.

In detail gaat het om de volgende medewerkers:

• Personeelsleden als vermeld in artikel 2 van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het Gemeenschapsonderwijs en in artikel 4 van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding, voor zover ze geaffecteerd zijn aan of aangesteld zijn in een school.
• Personeelsleden die via een arbeidsovereenkomst werden aangeworven door een schoolbestuur en tewerkgesteld worden in de school.
 

29. Heeft mijn kind voorrang als ik voor een Antwerpse kleuterschool of lagere school werk?

Nee, je kind heeft geen voorrang in een secundaire school als jij voor een kleuterschool of lagere school werkt, zelfs niet als deze school aan de secundaire school verbonden is.

30. Heeft mijn kind voorrang in een school van dezelfde scholengemeenschap waarvoor ik werk?


Nee, je kind heeft enkel voorrang in de school waar je werkt.

31. Hoe worden de vrije plaatsen verdeeld?


• Na de aanmeldperiode geeft een deurwaarder elk kind een willekeurig nummer, per school waarvoor het aangemeld is.
• Elk kind wordt ook onderverdeeld in een van de twee groepen: indicatorleerling of niet-indicatorleerling. (Voor meer uitleg hierover zie vraag 32 )
• Kinderen met voorrang krijgen eerst een plaats in de school waar ze voorrang hebben, dan volgt de rest van de kinderen.
• Kinderen met het laagste nummer krijgen de vrije plaatsen in hun groep (indicator of niet-indicator).
• Eerst krijgt nummer 1 een plaats, dan nummer 2, dan 3 ... tot alle plaatsen van de school zijn opgevuld.                                        
• Een kind dat op meerdere scholen een plaats heeft, krijgt enkel een plek op de school die het hoogst op zijn voorkeurslijstje stond. De andere plaatsen komen dan vrij voor andere kinderen.

Kinderen die recht op voorrang hebben zijn bijna altijd zeker van een plaats op de school waar ze voorrang hebben.

Opgelet: Het kan lijken dat scholen heel veel vrije plaatsen hebben. Hou er rekening mee dat kinderen met voorrang een groot deel van deze plekken zullen innemen. Kies dus zeker voldoende scholen.

Om nog meer kinderen hun eerste keuze te geven, werken we sinds dit jaar met een extra stap. In een laatste ronde checkt het programma of er keuzes zijn die elkaar blokkeren: kregen er kinderen een ticket in elkaars eerste school van voorkeur? Dan worden die tickets automatisch geruild zodat ze allemaal hun 1e schoolvoorkeur krijgen.

32. Is mijn kind een indicator of een niet-indicator leerling?

 Aan de hand van deze 2 vragen wordt voor ieder kind bepaald of het een indicatorleerling of een niet-indicatorleerling is:

1. Ontving het gezin tijdens het schooljaar 2019-2020 of het schooljaar 2020-2021 een schooltoeslag? ( De schooltoeslag ontvang je automatisch via jouw uitbetaler van de Vlaamse kinderbijslag. Je wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht.)
2. Heeft de moeder van het kind een diploma secundair onderwijs of studiegetuigschrift van het tweede jaar van de derde graad ?

Als het gezin een schooltoeslag ontving en/of als de moeder van het kind geen diploma secundair of een studiegetuigschrift van de derde graad heeft, dan is het kind een indicatorleerling.

Als je niet eerlijk bent bij het invullen van de vragenlijst dan is het mogelijk dat je je kind niet kan inschrijven. Bij de inschrijving op school kan het zijn dat je extra documenten moet meebrengen of een verklaring op eer moet ondertekenen. Geef dus een eerlijk antwoord.  
33. Wanneer zijn er infosessies?

Heb je een vraag over de verdeling van de vrije plaatsen? Neem deel aan één van onze online infosessies: 

 • donderdag 25 februari 2021 om 19 uur
 • zaterdag 27 februari 2021 om 11 uur
 • woensdag 3 maart 2021 om 15 uur
 • woensdag 10 maart 2021 om 10 uur
 • vrijdag 12 maart 2021 om 12.30 uur
 • woensdag 17 maart 2021 om 20 uur
 • zaterdag 20 maart 2021 om 14 uur 

De link naar deze online infosessies vind je terug bij 'hulp nodig'. 

34. Wat als ik geen computer of internet heb?

Ga dan naar een webpunt of een aanmeldpunt.

35. Ik heb mijn kind niet aangemeld, wat nu?

Je kan je kind vanaf maandag 26 april 2021 om 9 uur inschrijven in een school die nog vrije plaatsen heeft. Hieronder vind je vanaf 22 april om 10 uur een overzicht van de scholen met vrije plaatsen.

Hoe schrijf je je kind in?

Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om fysiek in te schrijven in een school. Alle Antwerpse scholen (behalve JOMA, Moretus en Groenendaal), Atheneum Irishof Kapellen, GO!TAK campus Kapellen en GO!TAK campus Stabroek zullen daarom online via Meld je aan inschrijven. 

 • Registreer vanaf 26 april 2021 (9 uur) en kies een gebruikersnaam en paswoord.
 • Doorloop alle stappen en duid de gewenste school aan.
 • Je ziet meteen of je kind een plaats in de school heeft of een plaats op de wachtlijst van de school kreeg.
 • De school contacteert je voor verdere afspraken.
 • Wil je inschrijven in meerdere scholen, klik dan achter de naam van je kind op 'vrije inschrijving' en voeg de school toe.

Let op!

 • JOMA, Moretus en Groenendaal zullen inschrijven met een eigen systeem. Meer informatie vind je op de website van deze scholen.
 • Tijdens de vrije inschrijvingsperiode gaat een vrije plek naar de eerste leerling die ervoor inschrijft. Zijn er maar weinig vrije plaatsen in de school die je wil? Wees dan snel.

Heeft je kind geen rijksregisternummer?

Contacteer dan zeker de Helpdesk Meld je aan via het gratis nummer 0800 62 185.

Hulp nodig?

Dan kan je terecht bij:

 • De Helpdesk Meld je aan
 • Atlas integratie en inburgering Antwerpen, Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen : donderdag 22 of vrijdag 23 april 2021. Maak een afspraak via 03 338 70 70 of ga naar atlas-antwerpen.be/nl/afspraak-school-kind en vul het formulier in.  
 • Huis van het Kind Kiel, Atletenstraat 80 2020 Antwerpen: maandag 26 april van 9 uur tot 11.30 uur.